Mazurek pomarańczowy z bezą

1 godzina 40 minut

proste

kilka porcji

Zgodnie z tradycją mazurek na wielkanocnym stole musi być, choć w mojej rodzinie nie ma zbyt wielu amatorów. Przez wiele lat traktowałam go bardziej jako ozdobę i słodkość do kawy przy niespodziewanych wizytach powielkanocnych gości, bo to jedyne ciasto, które uchowuje się w przyzwoitej ilości. Mimo wszystko, mam sentyment do mazurka i uważam, że to ciasto ma wiele uroku, dlatego spróbowałam go odczarować.
Mazurek, jaki znam jest bardzo słodki, postanowiłam nadać mu lekkości, wykładając na spód konfiturę z pomarańczy, która daje lekką goryczkę i nadaje rześkości. Pokryłam ją bezą, która zapewnia obowiązkową słodycz. Są też migdały, bo jak mazurek, to i bakalie.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
140g zimnego masła
250g mąki pszennej krupczatki
100g mielonych migdałów
30ml śmietany 18%
2 żółtka
40g cukru pudru
konfitura z pomarańczy
płatki migdałów
Beza
2 białka
100g drobnego cukru
1łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wskazówki

1.
Wymieszaj mąkę z cukrem i mielonymi migdałami, dodaj żółtka, masło i śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto, utwórz kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż do natłuszczonej formy na mazurka, wylepiając spód i ranty formy. Ponakłuwaj widelcem i włóż z powrotem do lodówki na kilka minut. Spód podpiecz w piekarniku ok. 20 minut, aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zmniejsz temperaturę do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
3.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną, ubijaj chwilę do uzyskania błyszczącej, zwartej masy. Na podpieczony spód rozłóż konfiturę, na nią wyłóż bezę, piecz ok. 25 minut, do zrumienienia bezy. Płatki migdałów upraż na patelni i posyp nimi upieczonego mazurka.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.