Ciasto marchewkowe z kremem z serka

60 minut

proste

1 keksówka

Marchewka najlepszą przyjaciółką, wzmocni odporność, poprawi cerę, paznokcie, doda wigoru, a nawet da się pokroić na ciasto, ażeby polepszyć nasze samopoczucie czy uświetnić wyjątkowy dzień. A zatem, z okazji dzisiejszego święta, z dedykacją dla wszystkich dziewczyn podaję przepis na ciasto marchewkowe.
Jest nie za słodkie, bardzo wilgotne, z wyczuwalną marchewką, ale tak w sam raz.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1szklanka mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2łyżeczki sody
szczypta soli
1/2szklanki cukru trzcinowego
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1/2szklanki oleju
1 i 1/2szklanki startej marchewki (ok. 2-3 marchewki)
kilka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Krem
200g śmietankowego serka, typu Philadelphia
60g cukru pudru (lub nieco więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)

Wskazówki

1.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
Oznacz jako zrobione
2.
W drugiej misce ubij mikserem jajka wraz z cukrem, aż powstanie puszysta masa, zajmie to ok. 2 minuty. Ciągle miksując dodawaj powoli olej, a na koniec ekstrakt z wanilii. Dodaj startą marchewkę i wmieszaj ją za pomocą łyżki. Dodaj masę do suchych składników i krótko zamieszaj, tylko do połączenia składników.
Oznacz jako zrobione
3.
Keksówkę (u mnie 25×12) natłuść masłem i wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut lub do ‘suchego patyczka’.
Oznacz jako zrobione
4.
Przygotuj polewę. Połącz mikserem serek z cukrem pudrem, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj trochę masła i zmiksuj. Wystudzone ciasto polej polewą, udekoruj posiekanymi orzechami, możesz wstawić je na jakiś czas do lodówki, by polewa stężała.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.