Owsianka z karmelizowanymi bananami z miso
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
120 g płatków owsianych górskich | |
100 ml mleka owsianego | |
porządna szczypta soli |
Karmelizowane banany
2 banany | |
15 g masła | |
25 g miodu | |
1/2 łyżki jasnej pasty miso | |
szczypta mielonego kardamonu | |
Dodatkowo: | |
masło orzechowe, syrop klonowy, orzechy włoskie |
Wskazówki
1.
Owsianka:
Płatki zalej wodą. Odstaw na kilka minut, następnie dodaj sól i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. Gdy płatki wchłoną już prawie całą wodę, dodaj mleko, gotuj jeszcze chwilę, aż wchłoną cały płyn i powstanie aksamitna papka. Przełóż owsiankę do miseczki.
Oznacz jako zrobione
2.
Karmelizowane banany
Na patelni rozpuść masło, poczekaj, aż lekko zbrązowieje i zacznie orzechowo pachnieć, dodaj miód, niech się rozpuści. Następnie dodaj pastę miso i kardamon, wymieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Wrzuć z powrotem na palnik, dodaj przekrojone wzdłuż banany i podgrzewaj z dwóch stron przez kilka chwil, aż banany zmiękną i oblepią się sosem.
Owsiankę ozdób masłem orzechowym, bananami, orzechami włoskimi i syropem klonowym. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz