Placuszki z domowymi sezamkami, crème fraîche i prażonym jabłkiem

30 minut + 2-3 dni na crème fraîche

proste

4 porcje

Rozpusta w biały dzień! 
Bo tym są właśnie te placuszki, podane z prażonymi jabłkami, aksamitnym crème fraîche i domowymi sezamkami. Jeśli chcecie dogodzić sobie lub ukochanej osobie to to jest idealne śniadanie ku temu. 
Pulchniutkie placuszki, zapach cynamonu i sezamu, miękkość i chrupkość. Cały wachlarz doznań. 

Inspiracją jest przepis z bloga Ottolenghiego. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
385 ml mleka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka + białko z jednego jajka
Crème fraîche
200 ml śmietanki 30% (czystej, bez dodatków i konserwantów)
2 łyżki maślanki
Sezamki:
60 g białego sezamu
50 g cukru
50 g miodu
szczypta soli
25 g masła
Prażone jabłka:
4 jabłka
ok. pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
60 g masła

Wskazówki

1.
Crème fraîche:
Crème fraîche przygotuj dwa, a najlepiej trzy dni wcześniej. Śmietankę wymieszaj z maślanką, przełóż do czystego słoiczka, zakręć i zostaw w temp. pokojowej na 24h. Po tym czasie włóż do lodówki i zostaw przynajmniej na 8h, ale najlepiej na kolejne 24h, dzięki temu crème fraîche jeszcze bardziej zgęstnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Sezamki:
Sezam rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekanika nagrzanego do 160 stopni i praż kilka minut, aż lekko się zarumieni. Zajmie to niewiele czasu, więc pilnuj w tym czasie sezamu, by się nie przypalił. W garnku rozpuść masło, cukier i miód, gdy powstanie gładka masa, przełóż do niej sezam, dokładnie wymieszaj i przełóż z powrotem na blaszkę z papierem. Postaraj się w miarę równomiernie rozłożyć, ale nie musi być idealnie, pod wpływem temp. masa się rozłoży. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-15 minut, co jakiś czas potrząsając blaszką. Gdy sezamowa masa osiągnie złoto-brązowy kolor jest gotowa. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia, w tym czasie masa stwardnieje, wtedy połam ją na kawałki, otrzymasz sezamki.
Oznacz jako zrobione
3.
Prażone jabłka:
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozpuść masło, dodaj jabłka, miód i cynamon. Praż na średniej mocy palnika do momentu, aż jabłka będą bardzo miękkie, ale jeszcze nie będą się rozpadać, zajmie to kilka minut. W razie potrzeby podlej lekko wodą.
Oznacz jako zrobione
4.
Placuszki:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w oddzielnej mleko z żółtkami. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj i na koniec dodaj ubite białka. Delikatnie je wmieszaj w masę. Rozgrzej patelnię. Wyłóż po ok. 1-1,5 łyżki masy na placuszka i poczekaj, aż ciasto lekko podrośnie i pojawią się małe bąbelki, to znak, że można przewrócić placuszki na drugą stronę, smaż jeszcze chwilę i gotowe.
Oznacz jako zrobione
5.
Składamy placuszki:
Placuszki podawaj z prażonymi jabłkami, łyżką crème fraîche i sezamkami, dodatkowo warto skropić syropem klonowym, jeśli słodyczy nie dość. Smacznego!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *