Podpłomyki z dynią
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 2szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej | |
| 100ml letniej wody | |
| 1/2łyżeczki soli | |
| 2 łyżki oleju | |
| 1szklanka puree z dyni | |
| ser kozi lub feta | |
| 2 czerwone cebule | |
| 1łyżka oliwy z oliwek | |
| 2łyżki cukru |
Marynowane buraki
Wskazówki
1.
Wymieszaj mąkę z solą, dodaj wodę i olej, rękoma zagnieć ciasto, zapakuj w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli. Pokrój cebulę w piórka, podsmaż chwilę na oliwie, po czym dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier i smaż jeszcze chwilę, aż cebula stanie się brązowa i połączy dokładnie z cukrem.
Oznacz jako zrobione
3.
Na stolnicę wysyp odrobinę mąki, ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Na każdym rozsmaruj puree z dyni, rozłóż ser oraz konfiturę z cebuli. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz