Sałatka z figami, burakiem i kozim serem

5 minut

proste

2 osoby

Poranki są chłodne, a o tym, że ma być ciepło przekonam się dopiero z biegiem dnia. Stąpam na wysuszony liść i słyszę jego trzask, ale jednocześnie wpatruję się w zieloność dookoła, która blednie, chcę nacieszyć oczy nim jaskrawość i rześkość ustąpi miejsca matowości i monotonii.
Kwiaty, trawa, liście i owoce lata właśnie odbywają swoją podróż, której jestem świadkiem. I gdy tak pomyślę o wrześniu, to nie obawiam się już jesieni. Czekam na nią, by usiąść i patrzeć, jak najmniejsze materie świata poddają się ze spokojem i bez walki potędze czasu.

 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1opakowanie roszponki
4 figi
ser kozi (najlepiej rolada kozia lub pleśniowy)
orzechy włoskie
3 nieduże buraki
płatki drożdżowe
sól, pieprz
Marynowane buraki
1/3szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1łyżeczka octu balsamicznego
1łyżeczka miodu
2łyżki oliwy z oliwek

Wskazówki

1.
Połącz składniki marynaty. Buraki obierz, pokrój w ósemki i wymieszaj z marynatą. Przełóż na blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez około 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Na talerzu ułóż umytą roszponkę, upieczone buraki, figi pokrojone na ćwiartki, pokrojony ser, całość posyp orzechami i opcjonalnie płatkami drożdżowymi. Dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodatkowo skropić mieszanką octu balsamicznego i miodu (1 łyżka octu + 1 łyżeczka miodu).
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.