Sałatka z figami, burakiem i kozim serem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1opakowanie roszponki | |
4 figi | |
ser kozi (najlepiej rolada kozia lub pleśniowy) | |
orzechy włoskie | |
3 nieduże buraki | |
płatki drożdżowe | |
sól, pieprz |
Marynowane buraki
1/3szklanki czerwonego, wytrawnego wina | |
1łyżeczka octu balsamicznego | |
1łyżeczka miodu | |
2łyżki oliwy z oliwek |
Wskazówki
1.
Połącz składniki marynaty. Buraki obierz, pokrój w ósemki i wymieszaj z marynatą. Przełóż na blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez około 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Na talerzu ułóż umytą roszponkę, upieczone buraki, figi pokrojone na ćwiartki, pokrojony ser, całość posyp orzechami i opcjonalnie płatkami drożdżowymi. Dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodatkowo skropić mieszanką octu balsamicznego i miodu (1 łyżka octu + 1 łyżeczka miodu).
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz