Sałatka ze szparagami i botwinką

30 minut

proste

2 osoby

Asparagus, dumnie brzmiący niczym starożytny bóg, uwiódł, jak na afrodyzjaka przystało młodą botwinkę. Para wspaniale się dobrała, więc aby jeszcze lepiej im się wiodło obdarowałam ich złotem. Żyli krótko, lecz szczęśliwie. Pamięć o tym zgranym duecie uczczę tej wiosny jeszcze nie raz, w tej samej sałatce, w której dane było im się poznać.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
pół pęczka zielonych szparagów
liście botwinki z jednego pęczka
1/2szklanki komosy ryżowej
opakowanie sera Capri
czarnuszka
olej konopny
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz

Wskazówki

1.
Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozbądź się twardych końców szparagów. Łodygi posól, popieprz, skrop i nasmaruj oliwą z oliwek. Grilluj ok. 8 minut na rozgrzanej patelni grillowej. W tym czasie ser pokrój w większą kostkę, obtocz w oliwie i czarnuszce. Smaż na patelni do czasu, aż ser się zezłoci.
Oznacz jako zrobione
2.
Botwinkę włóż do garnka i zalej wrzątkiem na 1 minutę. Wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i chwilę podsmaż na drugiej patelni, na odrobinie oliwy. Ugotowaną komosę wymieszaj z botwinką, wyłóż na talerz. Na wierzchu ułóż przekrojone szparagi, pomidorki oraz ser. Całość skrop olejem konopnym.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.