Pasztet roślinny ulubiony

Dostałam w prezencie urodzinowym mąkę z orzechów włoskich. Zachwyciłam się takim podarkiem bardzo, ale żaden pomysł na jej wykorzystanie długo nie wpadał mi do głowy.
Zbliżający się okres wielkanocny podsunął mi odpowiedź. Przeskanowałam nasz świąteczny stół, na którym właściwie z roku na rok niewiele się zmienia. Największą radochę mają mięsożercy. To, co Wam dzisiaj proponuję wcale im jej nie odbierze, ba, może nawet dadzą się nabrać, że to pasztet jest zajęczy. Wyglądem z pewnością taki przypomina, a nad smakiem czy mięsny czy bezmięsny się nie zastanawiam, bo jest po prostu przepyszny.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
3/4szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
1szklanka mąki z orzechów włoskich
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3łyżki sosu sojowego
80ml oleju
1łyżeczka majeranku
1łyżeczka suszonej pietruszki
1/2łyżeczki lubczyku
1/2łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Wskazówki

1.
Ugotuj kaszę jaglaną. Na dno garnka wylej 1-2 łyżki oleju i podsmaż na nim liście laurowe i ziele angielskie. W tym czasie na grubych oczkach zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Po około 2-3 minutach wyjmij z garnka przyprawy, a włóż starte warzywa i posiekany czosnek. Duś, aż warzywa staną się miękkie, zajmie to około 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przełóż warzywa do miski, dodaj ugotowaną kaszę, mąkę, pozostałe przyprawy, sos sojowy oraz olej. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie przełóż ją do keksówki wysmarowanej odrobiną oleju i posypanej bułką tartą. Piecz w 200 stopniach przez około 45 minut lub dłużej, aż nabierze wyraźnej skorupki na wierzchu. Pokrój go dopiero następnego dnia.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.