Tosty francuskie z gruszką i serem

Wcześniej prawie niewidoczna dla oczu szukających pstrokatych i wyrazistych kolorów,
w końcu gruszka ma szansę się wykazać. W drugiej połowie roku rządzi się w kuchni, wszędzie jej pełno, a co więcej, gdzie by jej nie dodać, to świetnie się spisze. Mało tego, w przeciwieństwie do koleżanek z sezonu letniego, dających intensywne, lecz zbyt szybko przemijające wrażenia, na zabawę z gruszką mamy sporo czasu. Wielu zna ją raczej w słodkiej oprawie, skąpana w cynamonie wymienia się z jabłkiem w porannej owsiance. Dla głodnych nieco bardziej ekstrawaganckich wrażeń gruszkę należy potraktować wytrawnie. Do tego potrzebny jest kawałek camemberta i podsmażona kromka pieczywa. Co do samej gruszki, tej przyda się stosowny przyodziewek. Zapach rozmarynu i miodu gryczanego przypomina wiejskie wakacje. Swojsko jest jednak tylko przez chwilę, gdy bowiem ułożycie wszystko razem na talerzu okazuje się, że macie przed sobą całkiem eleganckie danie. Rano do kawy, wieczorem do wina.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 bagietka
2 jajka
1/2szklanki mleka
1szczypta soli
odrobina masła do smażenia
2 gruszki
kilka orzechów włoskich
gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu gryczanego
ser Camembert

Wskazówki

1.
Gruszki pokrój na ćwiartki, ułóż na patelni, polej miodem i chwilę podsmaż, po chwili dodaj orzechy i rozmaryn. Smaż kilka minut, aż gruszka nieco zmięknie i wszystko oblepi się miodem i zacznie aromatycznie pachnieć.
Oznacz jako zrobione
2.
W misce roztrzep widelcem jajka z mlekiem i solą, w powstałej miksturze zamocz kromki pieczywa. Smaż na maśle z dwóch stron do zrumienienia. Przełóż tosty na talerz, ułóż na nich zawartość patelni i dodaj kawałki sera.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *