Tarta rustykalna z frangipane i truskawkami

60 minut

proste

4 osoby

Tarta rustykalna, jak dziewczyna z perłą, ot zwykła, prosta i niepozorna, a nieoczekiwanie skrywa bogate wnętrze. Spod warstwy truskawkowych rumieńców wyłania się perłowa masa, migdałowy frangipane. Mogłoby się zdawać, że nie przystoi skromnej truskawce zdobić się w takie klejnoty, ale one jakby dla niej stworzone. Bez nich pyszna, a z nimi jeszcze wspanialsza.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
200g mąki pszennej
110g zimnego masła
25g cukru
1 szczypta soli
2 żółtka
Składniki na frangipane
50g zmielonych migdałów
35g cukru
50g miękkiego masła
1 jajko

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier, sól i masło połącz, rozetrzyj w dłoniach na kruszonkę, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Utwórz z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie frangipane
Masło i cukier utrzyj mikserem. Dodaj jajko i migdały, dokładnie połącz mikserem.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość
Ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek lub kilka mniejszych, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spód wyłóż warstwę kremu, na wierzchu poukładaj truskawki, brzegi ciasta nałóż na nadzienie. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C. Polecam zjadać lekko ostudzone z lodami waniliowymi lub kwaśną śmietaną.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.