Podpłomyki z dynią

45 minut

proste

2 osoby

Nie jest jeszcze ciemno, choć wiem, że za krótką chwilę przegapię moment przedwczesnego nadejścia wieczoru. Zza budynków wyłania się ptasie ‘wesele’ i głośno kracze. Zapach chłodnego powietrza miesza się z zapachem dymu z kominów i palonych liści. Ktoś z domowników sięga po twarde jabłko, siada z miską na kolanach i zaczyna obierać małym nożykiem, częstując tych, którzy skuszeni taką spontaniczną przekąską dosiadają się obok. 

Bez cienia wątpliwości, bez nadziei na chociaż jeszcze jeden letni dzień przyszła jesień. I niechaj w tej wczesnej swej postaci zagości na długo, nim zamieni się w zimową bezbarwność. 

Na jesienny wieczór proponuję podpłomyki z dynią. Jeśli nie lubicie ‘chlebowego’ smaku mąki pełnoziarnistej śmiało zamieńcie ją na zwykłą, pszenną mąkę. Do całości pasuje zarówno ser kozi jak feta, oba apetycznie się rumienią w piekarniku i pysznie komponują z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli. 

 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
2szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
100ml letniej wody
1/2łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1szklanka puree z dyni
ser kozi lub feta
2 czerwone cebule
1łyżka oliwy z oliwek
2łyżki cukru
Marynowane buraki

Wskazówki

1.
Wymieszaj mąkę z solą, dodaj wodę i olej, rękoma zagnieć ciasto, zapakuj w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli. Pokrój cebulę w piórka, podsmaż chwilę na oliwie, po czym dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier i smaż jeszcze chwilę, aż cebula stanie się brązowa i połączy dokładnie z cukrem.
Oznacz jako zrobione
3.
Na stolnicę wysyp odrobinę mąki, ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Na każdym rozsmaruj puree z dyni, rozłóż ser oraz konfiturę z cebuli. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.