Sernik dyniowy

1 godzina 15 minut

średnie

tortownica o średnicy 23 cm

Moja sernikowa miłość znalazła ujście w jesiennym wydaniu. Ten sernik to oda do jesieni, ma w sobie puree z dyni, cynamon, syrop klonowy, imbir, a wszystko spoczywa na maślanych ciastkach korzennych. Składa się z tego, co jesienią otula ciepłem i pocieszeniem. Przejdźmy do konkretów. 
Ciasteczka Lotus Biscoff skusiły mnie raz w sklepie swoim retro opakowaniem i okazały się tak pyszne, że od razu widziałam je w spodzie do dyniowego sernika, dlatego ogromnie je Wam polecam (do kupienia w Auchan lub Action). 
Możecie użyć ciastek Digestive lub po prostu innych korzennych maślanych ciasteczek, ale te są wyśmienite. 
Masa serowa jest delikatna, rozpływająca się w ustach, zdobiona drobinkami cynamonu. Wierzch sernika udekorowałam kremem z dodatkiem syropu klonowego, cynamonu i wanilii, który wieńczy dzieło, urozmaicając je kolorem i śmietankowym smakiem. No i ten zapach!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
140g roztopionego masła
280g ciasteczek Lotus Biscoff (lub digestive)
250 g mascarpone w temp. pokojowej
200g puree z dyni
200g cukru trzcinowego
1łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
15g mąki pszennej
35g mąki ziemniaczanej
700g twarogu sernikowego (polecam twaróg Piątnica) w temp. pokojowej
3 jajka
3 żółtka
Krem
200ml mascarpone schłodzonego
100ml schłodzonej śmietanki 30%
30g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2łyżeczki syropu klonowego
1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wskazówki

1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (mascarpone, puree z dyni, cukier, przyprawy, mąki, twaróg, jajka, żółtka) połącz krótko mikserem, tylko do połączenia składników, nie miksuj zbyt długo.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz w 160 stopniach C przez ok. 1 godzinę. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Oznacz jako zrobione
5.
Przed podaniem przygotuj krem, czyli wszystkie składniki połącz mikserem i ubij na sztywno. udekoruj sernik cynamonem, a następnie kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *