Ciasteczka z kajmakiem i precelkami

20 minut

proste

8-9 ciastek

Smaki słodki, słony i gorzki spotkały się w maślanym ciasteczku. Tak zaczyna się historia, na myśl której dostaję wypieków.
Przypomina mi też wspomnienie o ulubionych smakach z czasów dawnych, gdy słodkie ze słonym łączyłam w jednym kęsie chipsa o smaku soli, choć cebulka też w porządku wraz z kostką czekolady I choć już nie sięgam po takie rozwiązania, to wcale się sobie nie dziwię i dalej mieszam, lecz zwiększam nieco stopień trudności słodko-słonej przekąski. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
280g mąki pszennej
150g zimnego masła
180g cukru trzcinowego
1 jajko
1 żółtko jajka
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki sody
szczypta soli
1szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
8łyżek kajmaku z puszki
kilka precelków
1łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wskazówki

1.
W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek i sodę. Masło pokrój w kostkę, przełóż do dużej miski i ubijaj chwilę mikserem. Dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie kremowa masa. Dodaj jako, żółtko, ekstrakt i dalej miksuj .
Oznacz jako zrobione
2.
Przełóż masę do suchych składników, wymieszaj łyżką. Dodaj groszki czekoladowe lub połamaną czekoladę i dokładnie wmieszaj w masę.
Oznacz jako zrobione
3.
Z ciasta uformuj 8-9 ciastek i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym z ciastek zrób wgłębienie, do środka nałóż łyżkę kajmaku i zalep. Ciastka lekko spłaszcz i w każde wciśnij po dwa/trzy precelki. PIecz w 170 stopniach C przez ok 10 minut, aż brzegi będą się rumienić Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.