Sernik korzenny

1 godzina 15 minut

średnie

tortownica o średnicy 23 cm

Nigdy bym nie pomyślała, ale od jakiegoś czasu to ja odpowiadam za serniki podczas rodzinnych spotkań, a w Święta to obok piernika wypiek obowiązkowy. Mam dla Was propozycję iście grudniową, sernik o smaku korzennych ciasteczek. Chrupiący, ciasteczkowy spód kontrastuje z gładkim, aksamitnym, choć zwartym wnętrzem, które skrywa w sobie piernikowy krem. Wierzch jest hojnie obsypany cynamonem, a dla przełamania ozdobiony śmietankowym kremem. Przeszedł test wzorowo, otrzymał same pozytywne noty, tak więc z pewnością trafi na tegoroczny stół.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
140g roztopionego masła
280g ciasteczek Lotus Biscoff (lub innych korzennych)
650g serka śmietankowego (philadelphia, Twój Smak) w temp. pokojowej
230g śmietany 12%
150g cukru
60g mąki ziemniaczanej
4 jajka
2łyżki soku z cytryny
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
215g kremu o smaku ciasteczek korzennych (np. Lotus Biscoff)
Krem
200ml mascarpone schłodzonego
100ml schłodzonej śmietanki 30%
30g cukru pudru

Wskazówki

1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Piekarnik nagrzej do 150 stopni C. Do dużej miski przełóż serek i śmietanę, chwilę zmiksuj, dodaj cukier, mąkę, ekstrakt, zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Pamiętaj, że sernik należy miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz przez ok. 50-60 minut. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Oznacz jako zrobione
5.
Przed podaniem przygotuj krem, czyli wszystkie składniki połącz mikserem i ubij na sztywno. udekoruj sernik kremem cynamonem, a następnie kremem przy użyciu rękawa cukierniczego. W garnku rozpuść ok. 2 łyżki kremu z ciasteczek i zrób nim maziaje na serniku i kremie.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.