Spring rollsy z łososiem i warzywami

15 minut

proste

2 osoby

Zawinęłam to, co wiosenne w rulony i powstały spring rollsy. Znalazły się w nich wszystkie kolory, które dostrzegam przez okno mojego domowego azylu, patrząc na kwitnące kwiaty i drzewa. Pomarańczowe marchewki, żółte mango i różne odcienie zieleni: od pastelowego awokado, przez rześkiego ogórka, aż po wyrazistą roszponkę. Te kolorowe zawijasy obowiązkowo współpracują z sosami. Ja proponuję sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego. Bardzo wyrazisty nadaje charakteru łagodnym, warzywno-owocowym rollsom.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
10 arkuszy papieru ryżowego
150g wędzonego łososia
mango
ogórek
awokado
1 marchewka
roszponka
Sos sojowo-orzechowy
3łyżki masła orzechowego
2łyżki miodu
2łyżki sosu sojowego
1łyżeczka startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
odrobina letniej wody

Wskazówki

1.
Przygotowanie sosu
Zacznij od przygotowania sosu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na koniec dodawaj małymi porcjami wodę, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję.
Oznacz jako zrobione
2.
Całość
Wszystkie warzywa i owoce na spring rollsy obierz i pokrój w cienkie paseczki. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz przez 3 sekundy w zimnej wodzie, połóż na wilgotnej desce i ułóż na brzegu dodatki, zacznij od roszponki, następnie marchewka, ogórek, mango, na końcu awokado i łosoś. Zawiń podobnie jak gołąbki. Zjadaj maczając w sosie.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.