Ciasto cytrynowe z malinami

60 minut

proste

6 osób

’I stały się maliny narzędziem pieszczoty’, w niedzielne popołudnie, gdy przyszedł czas na poobiednie zwyczaje. Swą woń i słodycz ukryły w miękkiej oprawie, puszystej i lekkiej jako że same są jakby z kilku poduszek złożone. Przy kawie, herbacie, gwarze rozmów, przyjemnym zamieszaniu ‘zapodziani po głowy, przez długie godziny’ oddawaliśmy się rozkoszom malin w cieście cytrynowym. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
2szklanki mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2łyżeczki sody
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
3łyżki rozpuszczonego masła
2 jajka
1/2szklanki miodu/syropu klonowego
1/2szklanki jogurtu greckiego
1szklanka malin

Wskazówki

1.
Połącz ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, skórkę z cytryny).
Oznacz jako zrobione
2.
Do oddzielnej miski wbij jajka, rozmieszaj je widelcem, a następnie dodaj masło, miód/syrop klonowy i sok z cytryny.
Oznacz jako zrobione
3.
W miksturę wmieszaj suche składniki, na koniec dodając jogurt. Gdy całość będzie dokładnie połączona dorzuć maliny i delikatnie wmieszaj je w miksturę. Kilka malin możesz zostawić do ozdobienia wierzchu ciasta. Przełóż do keksówki (u mnie 25×12) lekko wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Komu nie dość słodko może całość oblać lukrem. Niechaj wymiesza szklankę cukru pudru z łyżką wody i gotowe!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.