Mini tarty bardzo czekoladowe z figami

90 minut

proste

6 osób

Czekolada w kwestii amorów radzi sobie znakomicie, wszelkie dodatki mogą być zbędne, bo któż oparłby się uwodzicielskiej sile brownie? O utratę tytułu królowej afrodyzjaków obawiać się nie musi, więc bywa, że dla urozmaicenia połączy się to z maliną, to z chili, oddając im część westchnień od rozsmakowanych w niej amantów.
W jesiennym sezonie stroi się w elegancką purpurę, którą zawdzięcza figom. W tak iście królewskim stylu smakuje słodko, lecz umiarkowanie; odkrywa przed podniebieniem kolejne warstwy, tę, która chrupie, następnie tę, która rozpływa się w ustach, a gdzieś pomiędzy nimi pojawia się zaskakująca świeżość konfitury figowej. Rozpusta, ale jakże wytworna!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
120g mąki pszennej
30g kakao
30g cukru pudru
75g masła
1 żółtko
dżem figowy
Nadzienie czekoladowe
135g masła
110g gorzkiej czekolady (ja użyłam 75% kakao)
2 jajka
60g cukru

Wskazówki

1.
Wymieszaj mąkę, kakao i cukier puder, dodaj masło pokrojone w kostkę i całość połącz mikserem. Dodaj jajko i odrobinę wody, zmiksuj lub zagnieć rękoma ciasto, uformuj kulę i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Foremki na tarty natłuść odrobinę masłem. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 3 części i każdą rozwałkuj na okrąg. Wyłóż foremki ciastem, ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Gdy ten będzie rozgrzany piecz tarty przez 10 minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Na podpieczonym spodzie rozprowadź konfiturę figową. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść ją wraz z masłem w kąpieli wodnej. W misce zmiksuj jajka z cukrem, a następnie połącz z czekoladową masą. Przełóż masę na tarty. Piecz w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Upieczone tarty możesz dodatkowo ozdobić świeżymi figami.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *