Tarta cytrynowa z bezą

100 minut

średnie

forma na tartę

Gdy pogoda staje się coraz piękniejsza, na rodzinne i przyjacielskie spotkania szykuje się już tarta cytrynowa.
Stroi się w bezę i czeka na pochwały. Jeszcze nigdy się nie zawiodła, co się pojawi na stole zbiera ochy i achy, ideał! 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko jajka
2 łyżki zimnej wody
Lemon curd
sok i skórka starta z 3 cytryn
120 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cukru
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
Na bezę:
4 białka
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta kruchego
Składniki na spód połącz ze sobą i zagnieć ciasto, utwórz kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ciasto ponakłuwaj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub soczewicą, piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i piecz kolejne 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie lemon curd
Do garnka wsyp cukier, skórkę i sok z cytryn, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone na kawałki i mieszaj mikserem, aż powstanie gładka masa, następnie dodaj żółtka i jajko i dalej miksuj. Masa powinna przypominać budyń. Na podpieczony spód wyłóż lemon curd.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie bezy
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, następnie kontynuując ubijanie dodawaj stopniowo cukier, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilę. Bezę wyłóż na lemon curd. Włóż tartę do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach C.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.