Tarta rustykalna z frangipane i truskawkami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
200g mąki pszennej | |
110g zimnego masła | |
25g cukru | |
1 szczypta soli | |
2 żółtka |
Składniki na frangipane
50g zmielonych migdałów | |
35g cukru | |
50g miękkiego masła | |
1 jajko |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier, sól i masło połącz, rozetrzyj w dłoniach na kruszonkę, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Utwórz z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie frangipane
Masło i cukier utrzyj mikserem. Dodaj jajko i migdały, dokładnie połącz mikserem.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość
Ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek lub kilka mniejszych, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spód wyłóż warstwę kremu, na wierzchu poukładaj truskawki, brzegi ciasta nałóż na nadzienie. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C. Polecam zjadać lekko ostudzone z lodami waniliowymi lub kwaśną śmietaną.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz