Tosty francuskie z brzoskwiniami i bazylią

10 minut

proste

2 osoby

Nie jest jeszcze ciemno, choć wiem, że za krótką chwilę przegapię moment przedwczesnego nadejścia wieczoru. Zza budynków wyłania się ptasie ‘wesele’ i głośno kracze. Zapach chłodnego powietrza miesza się z zapachem dymu z kominów i palonych liści. Ktoś z domowników sięga po twarde jabłko, siada z miską na kolanach i zaczyna obierać małym nożykiem, częstując tych, którzy skuszeni taką spontaniczną przekąską dosiadają się obok. 

Bez cienia wątpliwości, bez nadziei na chociaż jeszcze jeden letni dzień przyszła jesień. I niechaj w tej wczesnej swej postaci zagości na długo, nim zamieni się w zimową bezbarwność. 

Na jesienny wieczór proponuję podpłomyki z dynią. Jeśli nie lubicie ‘chlebowego’ smaku mąki pełnoziarnistej śmiało zamieńcie ją na zwykłą, pszenną mąkę. Do całości pasuje zarówno ser kozi jak feta, oba apetycznie się rumienią w piekarniku i pysznie komponują z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli. 

 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
4kromki chałki
50g cukru trzcinowego
3łyżeczki dojrzałe brzoskwinie
15 listków bazylii
50ml białego, półwytrawnego wina
2 jajka
100ml mleka

Wskazówki

1.
Rozsyp cukier na głębokiej patelni i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje i stanie złotobrązowy. Dodaj brzoskwinie i pozostaw na 2-3 minuty. Po tym czasie rozrzuć listki bazylii i skrop winem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli. Pokrój cebulę w piórka, podsmaż chwilę na oliwie, po czym dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier i smaż jeszcze chwilę, aż cebula stanie się brązowa i połączy dokładnie z cukrem.
Oznacz jako zrobione
3.
W międzyczasie rozgrzej na średnim ogniu drugą patelnię, dodaj masło. W misce roztrzep widelcem jajka z mlekiem i w powstałej miksturze zamocz kromki pieczywa. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Ułóż chałkę i podaj z brzoskwiniami wraz z powstałym sosem. Świetnym dodatkiem będą śmietankowe lody lub jogurt.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *