Tosty francuskie z brzoskwiniami i bazylią
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
4kromki chałki | |
50g cukru trzcinowego | |
3łyżeczki dojrzałe brzoskwinie | |
15 listków bazylii | |
50ml białego, półwytrawnego wina | |
2 jajka | |
100ml mleka |
Wskazówki
1.
Rozsyp cukier na głębokiej patelni i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje i stanie złotobrązowy. Dodaj brzoskwinie i pozostaw na 2-3 minuty. Po tym czasie rozrzuć listki bazylii i skrop winem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli. Pokrój cebulę w piórka, podsmaż chwilę na oliwie, po czym dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier i smaż jeszcze chwilę, aż cebula stanie się brązowa i połączy dokładnie z cukrem.
Oznacz jako zrobione
3.
W międzyczasie rozgrzej na średnim ogniu drugą patelnię, dodaj masło. W misce roztrzep widelcem jajka z mlekiem i w powstałej miksturze zamocz kromki pieczywa. Smaż z dwóch stron do zrumienienia.
Ułóż chałkę i podaj z brzoskwiniami wraz z powstałym sosem. Świetnym dodatkiem będą śmietankowe lody lub jogurt.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz