Ciasto francuskie z rabarbarem i kremem chantilly

30 minut

super proste

4 'ciastka'

Niby rabarbar taki niezbyt atrakcyjny, na pozór badylowaty, kwaśny, jest warzywem, a traktowany jak owoc. A jednak niewiele mu trzeba, by zaczął rzucać swe uwodzicielskie czary. 
Wystarczy połączyć go z czymś słodkim i ułożyć wygodnie na kruchym lub drożdżowym cieście.
I w takich prostych wariacjach odnajduje się najpyszniej. 

Ja pościeliłam mu posłanko z ciasta francuskiego, posłodziłam sokiem z pomarańczy i przykryłam puszystą kołderką z kremu z wanilią. Odwdzięczył się majowym smakiem i zapachem w pysznej postaci. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 400 g rabarbaru
30 g cukru
skórka i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
cukier perlisty
Krem
150 ml śmietanki kremówki 36 %
15 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wskazówki

1.
Przygotowanie
Schłodzone ciasto francuskie rozwiń na blacie. Pokrój je na 8 równych prostokątów. Z czterech z nich za pomocą ostrej szklanki wytnij ze środka okrąg. Rabarbar pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, przełóż do miski, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszaj. Na kwadratach z ciasta porozkładaj rabarbar, nałóż kwadrat z wyciętą dziurką i dokładnie sklej. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz do zrumienienia, mi to zajęło ok. 20 -23 minuty.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie kremu
Składniki na krem połącz mikserem, ubijaj do momentu, aż krem będzie sztywny. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób kremem wystudzone ciastka. Sokiem, który został w misce po rabarbarze możesz polać upieczone ciastka.
Oznacz jako zrobione
Uwagi
Rabarbar możesz zamienić np. na truskawki, do kremu chantilly będą pysznie pasować, truskawki nie potrzebują wsparcia innych składników, więc wystarczy, że je pokroisz i poukładasz na cieście francuskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *