Drożdżówki z serkiem, nutą pomarańczy i rabarbarem

1 godzina 45 minut

średnie

10 bułeczek

Miałam szczęście piec te bułeczki na podlaskiej wsi pod czujnym okiem babci, w piękną majową pogodę. I zupełnie inne było to odczuwanie, jakby przygotowywanie ciasta drożdżowego, jego zapach, krojenie rabarbaru, to wszystko należało do tego miejsca, było mu przypisane.
A zjedzenie świeżo upieczonych bułeczek pod niebieskim niebem, w towarzystwie żywo zielonej trawy, babcinych tulipanów, przy dobiegających z dala dźwiękach traktora dopełniło to wrażenie. Takie chwile kolekcjonuję w sercu w szufladce z najpiękniejszymi wspomnieniami. 

A bułeczki polecam gorąco. Spod kwaśnego rabarbaru wyłania się aksamitny serek, który skrywa nuty waniliowe i pomarańczowe. Jest tak pyszny, że mogłabym jeść go również na kanapkach i pewnie tak zrobię. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
450 g mąki pszennej
200 ml mleka
60 g miękkiego masła
2 jajka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
Do posmarowania bułek:
1 jajko
1 łyżka mleka
Pozostałe składniki
2-3 łodygi rabarbaru
200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój smak)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka wody pomarańczowej
skórka starta z jednej pomarańczy
30 g cukru pudru
cukier perlisty
Syrop cukrowy:
50 g cukru
50 ml wody

Wskazówki

1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, pozostałe 100 ml mleka, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie waniliowego serka
Serek, ekstrakt, cukier, wodę pomarańczową i skórkę z pomarańczy połącz trzepaczką lub mikserem. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kilkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Wyłóż do niego serową masę, następnie ułóż kawałki rabarbaru. Przykryj bułeczki ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie brzegi bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy: cukier wsyp do garnka, dodaj wodę, gotuj kilka minut do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Od razu po upieczeniu posmaruj brzegi bułek syropem cukrowym i obsyp cukrem perlistym. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Uwagi
1. Wodę pomarańczową można zastąpić sokiem wyciśniętym z pomarańczy
2. Zamiast cukru perlistego można ozdobić drożdżówki kruszonką. Mój sposób na kruszonkę znajdziesz na przykład w przepisie na drożdżówki z serkiem i morelami.
3. Składniki na pomarańczowy serek śmiało można podwoić, aby bułeczki były jeszcze hojniej nadziane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *