Kolorowy bowl
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 1 opakowanie tofu | |
| 2łyżki miodu | |
| 1łyżka octu ryżowego | |
| 4łyżki sosu sojowego | |
| 2łyżki sosu Sriracha | |
| 3łyżeczki oleju sezamowego | |
| Dodatkowo: | |
| awokado | |
| czarny sezam | |
| wegański majonez | |
| sos Sriracha | |
| ugotowany ryż |
Składniki na piklowane warzywa
| 2 marchewki, pokrojone we wstążki | |
| kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki | |
| 100ml octu ryżowego | |
| 1⁄2 szklanki wody | |
| 60g cukru | |
| 10ziarenek pieprzu | |
| 1łyżeczka soli | |
| 1ząbek czosnku, zgnieciony nożem |
Wskazówki
1.
Zacznij od przygotowania piklowanych warzyw. Wszystkie składniki, prócz marchewki i rzodkiewki połącz w garnku i zagotuj, pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw z ognia, dodaj warzywa, zamieszaj, przykryj pokrywką i zostaw na przynajmniej 2 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
A teraz tofu. Pokrój je w plastry. Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Tofu podsmaż chwilę z dwóch stron na odrobinie oleju, a następnie dodaj sos i smaż z dwóch stron, aż tofu się zarumieni i wchłonie cały sos.
Oznacz jako zrobione
3.
W misce ułóż ugotowany ryż, udekoruj go piklowaną marchewką i rzodkiewką, pokrojonym w plastry awokado, usmażonym tofu, całość posyp sezamem. Na koniec wymieszaj pożądaną ilość wegańskiego majonezu z sosem Sriracha, ja połączyłam łyżkę majonezu z jedną łyżeczką sosu, ale ilość dostosuj do swoich preferencji ostrości.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz