Pasztet roślinny ulubiony
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
3/4szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej | |
1szklanka mąki z orzechów włoskich | |
2 marchewki | |
1 pietruszka | |
2 ząbki czosnku, drobno posiekane | |
2 ziarna ziela angielskiego | |
2 liście laurowe | |
3łyżki sosu sojowego | |
80ml oleju | |
1łyżeczka majeranku | |
1łyżeczka suszonej pietruszki | |
1/2łyżeczki lubczyku | |
1/2łyżeczki tymianku | |
szczypta gałki muszkatołowej | |
sól, pieprz |
Wskazówki
1.
Ugotuj kaszę jaglaną. Na dno garnka wylej 1-2 łyżki oleju i podsmaż na nim liście laurowe i ziele angielskie. W tym czasie na grubych oczkach zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Po około 2-3 minutach wyjmij z garnka przyprawy, a włóż starte warzywa i posiekany czosnek. Duś, aż warzywa staną się miękkie, zajmie to około 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przełóż warzywa do miski, dodaj ugotowaną kaszę, mąkę, pozostałe przyprawy, sos sojowy oraz olej. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie przełóż ją do keksówki wysmarowanej odrobiną oleju i posypanej bułką tartą. Piecz w 200 stopniach przez około 45 minut lub dłużej, aż nabierze wyraźnej skorupki na wierzchu.
Pokrój go dopiero następnego dnia.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz