Sałatka z figami, burakiem i kozim serem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 1opakowanie roszponki | |
| 4 figi | |
| ser kozi (najlepiej rolada kozia lub pleśniowy) | |
| orzechy włoskie | |
| 3 nieduże buraki | |
| płatki drożdżowe | |
| sól, pieprz |
Marynowane buraki
| 1/3szklanki czerwonego, wytrawnego wina | |
| 1łyżeczka octu balsamicznego | |
| 1łyżeczka miodu | |
| 2łyżki oliwy z oliwek |
Wskazówki
1.
Połącz składniki marynaty. Buraki obierz, pokrój w ósemki i wymieszaj z marynatą. Przełóż na blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez około 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Na talerzu ułóż umytą roszponkę, upieczone buraki, figi pokrojone na ćwiartki, pokrojony ser, całość posyp orzechami i opcjonalnie płatkami drożdżowymi. Dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodatkowo skropić mieszanką octu balsamicznego i miodu (1 łyżka octu + 1 łyżeczka miodu).
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz