Sernik dyniowy
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
140g roztopionego masła | |
280g ciasteczek Lotus Biscoff (lub digestive) | |
250 g mascarpone w temp. pokojowej | |
200g puree z dyni | |
200g cukru trzcinowego | |
1łyżeczka cynamonu | |
szczypta imbiru | |
szczypta gałki muszkatołowej | |
15g mąki pszennej | |
35g mąki ziemniaczanej | |
700g twarogu sernikowego (polecam twaróg Piątnica) w temp. pokojowej | |
3 jajka | |
3 żółtka |
Krem
200ml mascarpone schłodzonego | |
100ml schłodzonej śmietanki 30% | |
30g cukru pudru | |
1 łyżeczka cynamonu | |
2łyżeczki syropu klonowego | |
1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii |
Wskazówki
1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (mascarpone, puree z dyni, cukier, przyprawy, mąki, twaróg, jajka, żółtka) połącz krótko mikserem, tylko do połączenia składników, nie miksuj zbyt długo.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz w 160 stopniach C przez ok. 1 godzinę. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Oznacz jako zrobione
5.
Przed podaniem przygotuj krem, czyli wszystkie składniki połącz mikserem i ubij na sztywno. udekoruj sernik cynamonem, a następnie kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz