Sernik dyniowy
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 140g roztopionego masła | |
| 280g ciasteczek Lotus Biscoff (lub digestive) | |
| 250 g mascarpone w temp. pokojowej | |
| 200g puree z dyni | |
| 200g cukru trzcinowego | |
| 1łyżeczka cynamonu | |
| szczypta imbiru | |
| szczypta gałki muszkatołowej | |
| 15g mąki pszennej | |
| 35g mąki ziemniaczanej | |
| 700g twarogu sernikowego (polecam twaróg Piątnica) w temp. pokojowej | |
| 3 jajka | |
| 3 żółtka |
Krem
| 200ml mascarpone schłodzonego | |
| 100ml schłodzonej śmietanki 30% | |
| 30g cukru pudru | |
| 1 łyżeczka cynamonu | |
| 2łyżeczki syropu klonowego | |
| 1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii |
Directions
1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Mark as complete
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (mascarpone, puree z dyni, cukier, przyprawy, mąki, twaróg, jajka, żółtka) połącz krótko mikserem, tylko do połączenia składników, nie miksuj zbyt długo.
Mark as complete
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz w 160 stopniach C przez ok. 1 godzinę. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Mark as complete
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Mark as complete
5.
Przed podaniem przygotuj krem, czyli wszystkie składniki połącz mikserem i ubij na sztywno. udekoruj sernik cynamonem, a następnie kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.
Mark as complete

Dodaj komentarz