Sernik cytrynowy
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
900 g śmietankowego serka (np. Philadelphia, Twój Smak, Łaciate) | |
220 g cukru | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
2 łyżki mąki pszennej | |
4 jajka | |
110 g śmietany 18% | |
60 ml soku z cytryny | |
2 łyżeczki skórki startej z cytryny |
Spód
180 g ciasteczek zbożowych (np. Digestive) | |
50 g masła | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Masło rozpuść w garnuszku. Połącz ciasteczka z masłem i solą i wyłóż na dno tortownicy, uklep, wyrównaj i włóż do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Do dużej miski przełóż serek, cukier i mąkę, połącz chwilę za pomocą miksera. Dodaj śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt i ponownie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim i krótko miksuj. Pamiętaj, że masę na sernik należy mieszać krótko, by jej nie napowietrzać.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz przez ok. 45-55 minut w 175 stopniach C. Gotowy sernik poznasz po tym, że brzegi będą ścięte, środek powinien być sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, około godziny. Następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie.
Sernik włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc. Gotowy możesz ozdobić skórą z cytryny, suszonymi kwiatami czy owocami.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz