Ciasteczka z kajmakiem i precelkami
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
280g mąki pszennej | |
150g zimnego masła | |
180g cukru trzcinowego | |
1 jajko | |
1 żółtko jajka | |
1/2łyżeczki proszku do pieczenia | |
1/2łyżeczki sody | |
szczypta soli | |
1szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady | |
8łyżek kajmaku z puszki | |
kilka precelków | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Directions
1.
W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek i sodę. Masło pokrój w kostkę, przełóż do dużej miski i ubijaj chwilę mikserem. Dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie kremowa masa. Dodaj jako, żółtko, ekstrakt i dalej miksuj .
Mark as complete
2.
Przełóż masę do suchych składników, wymieszaj łyżką. Dodaj groszki czekoladowe lub połamaną czekoladę i dokładnie wmieszaj w masę.
Mark as complete
3.
Z ciasta uformuj 8-9 ciastek i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym z ciastek zrób wgłębienie, do środka nałóż łyżkę kajmaku i zalep. Ciastka lekko spłaszcz i w każde wciśnij po dwa/trzy precelki. PIecz w 170 stopniach C przez ok 10 minut, aż brzegi będą się rumienić Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.

Mark as complete
Dodaj komentarz