Drożdżówki ze śliwkami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
450g mąki pszennej | |
200ml mleka | |
60g miękkiego masła | |
2 jajka | |
70g cukru | |
20g świeżych drożdzy | |
500g śliwek (mrożonych lub świeżych) | |
2łyżeczki cynamonu | |
odrobina cukru |
Kruszonka
50g masła | |
100g mąki pszennej | |
60g cukru |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone w kostkę masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie, jeśli będzie trochę kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, w tym czasie powinno podwoić objętość.
Oznacz jako zrobione
3.
Kruszonka
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę, cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki
Oznacz jako zrobione
4.
Formowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj bułeczkę, odstaw na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Śliwki przekrój na pół, wymieszaj je z cynamonem i odrobiną cukru.
Oznacz jako zrobione
5.
Pieczenie
W każdej bułeczce zrób wgłębienie za pomocą spodu szklanki. Do środka nałóż owoce i hojnie obsyp kruszonką. Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia. Gotowe można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz