Sernik z solonym karmelem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
100g solonych orzeszków ziemnych | |
160g kruchych, maślanych ciastek | |
60g roztopionego masła | |
1łyżka cukru | |
800g twarogu (polecam Piątnica) | |
250ml śmietany 36% | |
150g cukru | |
3 jajka | |
2 żółtka | |
1łyżka mąki ziemniaczanej | |
1łyżka mąki pszennej | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Solony karmel
100ml śmietanki 30% | |
50g masła | |
100g cukru | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka i orzechy pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera.Połącz z masłem i cukrem, wyłóż na dno tortownicy, uklep, wyrównaj i włóż do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (twaróg, śmietanę, cukier, jajka, żółta, mąki, ekstrakt) wymieszaj krótko mikserem.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz przez ok. 60 minut w 150 stopniach C. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Oznacz jako zrobione
5.
Przed podaniem przygotuj solony karmel. W garnku rozprowadź cukier, ustaw na średniej wielkości mocy palnika i podgrzewaj, az cukier zacznie topnieć i zrobi się brązowy. Nie mieszaj. Dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści i połączy z cukrem. Ostrożnie wlej śmietankę, mieszaj, aż wszystko się połączy i zredukuje, w między czasie dodaj sól. Przełóż do słoika. Solonym karmelek udekoruj sernik. Możesz zamiast solonego karmelu użyć 170g kajmaku podgrzanego z trzema łyżkami mleka i 2 łyżeczkami masła.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz