Magdalenki z lemon curd
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 3 jajka | |
| 100g cukru | |
| 150g mąki pszennej | |
| 100g roztopionego, przestudzonego masła | |
| pół łyżeczki sody | |
| 1łyżeczka startej skórki z cytryny | |
| 1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
| 1łyżeczka ziarenek maku |
Lemon curd (z przepisu rozkoszny.pl)
| sok i skórka z dwóch cytryn | |
| pół łyżeczki soli | |
| 3 jajka | |
| 120g zimnego masła | |
| 120g cukru |
Directions
1.
Przygotowanie magdalenek
Oddziel białka od żółtek. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj powoli cukier i dalej ubijaj. Gdy powstanie bezowa piana dodaj żółtka i całość chwilę miksuj. Następnie dodaj mąkę, masło, skórkę z cytryny, mak i całość delikatnie połącz łyżką. Przełóż ciasto do foremek i piecz w 200 stopniach C przez ok. 7-8 minut.
Mark as complete
2.
Przygotowanie lemon curdu
Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku, dodaj sok i skórkę z cytryn, wymieszaj i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, zacznij blendować, dodając po kawałeczku masło. Przełóż do słoika, a gdy ostygnie schowaj do lodówki.
Mark as complete
3.
Nadziewanie magdalenek
Gotowe i przestygnięte magdalenki nadziej za pomocą szprycy lemon curdem. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Mark as complete

Dodaj komentarz