Cannoli z kremem pistacjowym

1,5h

średnie

ok. 25 cannoli

Delikatny krem z ricotty pyszni się wyglądając z obu stron chrupiącej rurki. Ta nie pozwoli jednak na zbytnią jego swobodę i zgrabnie go otula niczym kubraczek, strzegąc przy tym swej istoty, skarbu, który jej powierzono. Ale gdy tylko cannolo trafia do ust szczęśliwca rumiane ciasteczko pęka, uwalniając puszysty i aksamitny krem. 
I wtedy zaczyna się koncert w tempie vivace! Pierwsze skrzypce gra krem, który rozpływa się w ustach, ale rywalizuje z nim kruchość ciasteczka, tekstury mieszają się ze sobą, gdzieś w tle o uwagę proszą słone nuty pistacji. Lecz wtem następuje przejście na powolne legato, elementy łączą się ze sobą w spójną całość, jeden smak płynnie przechodzi w drugi, nie ma wątpliwości, że żadna nuta nie była przypadkowa, wszystko zagrało doskonale! Brawa! 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
250 g mąki pszennej
30 g cukru
szczypta soli
1 jajko
60 ml białego wytrawnego wina
30 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
500 g ricotty
125 g cukru
ok. 4 łyżeczki pasty z pistacji
kilkanaście posiekanych solonych pistacji
1 l oleju

Wskazówki

1.
Przygotowanie kremu
Zacznij od przygotowania kremu. Ricottę przetrzyj przez sitko do miski, dzięki temu będzie bardziej kremowa. Dodaj cukier i utrzyj mikserem, na koniec dodaj pastę z pistacji* i połącz mikserem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki**.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Składniki na ciasto włóż do miski, zacznij mieszać łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i ugniataj dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
3.
Smażenie
Ciasto podziel na dwie części. Jedną część z powrotem owiń folią, aby nie wysychała, a drugą na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj bardzo cienko - do 2 mm grubości. Za pomocą ostrej szklanki/filiżanki wykrawaj kółka. Delikatnie je porozciągaj i nawiń na rurki do cannoli, w taki sposób, aby ciasto na siebie nachodziło (warto jeden bok zwilżyć odrobiną zimnej wody, to ułatwia sklejanie). W garnku rozgrzej olej do 180 stopni C. Wkładaj cannoli, maksymalnie po dwie sztuki. Smaż kilka - kilkanaście sekund, aż będą złote i rumiane. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestygnięte cannoli delikatnie zsuń z rurki i nawijaj kolejne.
Oznacz jako zrobione
4.
Nadziewanie
Usmażone i przestygnięte rurki nadziewaj kremem, a końcówki ozdób posiekanymi pistacjami***.
Oznacz jako zrobione
Uwagi
*Możesz oczywiście pominąć pastę z pistacji, będzie to wtedy wersja bardziej tradycyjna, również pyszna.
**Jeśli do nadziewania używasz czegoś innego niż rękaw, np. szprycy, to przełóż krem do miski i przykryj folią spożywczą.
*Polecam nadziewać przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło od nadzienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *