Cannoli z kremem pistacjowym
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
250 g mąki pszennej | |
30 g cukru | |
szczypta soli | |
1 jajko | |
60 ml białego wytrawnego wina | |
30 g rozpuszczonego masła |
Dodatkowo:
500 g ricotty | |
125 g cukru | |
ok. 4 łyżeczki pasty z pistacji | |
kilkanaście posiekanych solonych pistacji | |
1 l oleju |
Wskazówki
1.
Przygotowanie kremu
Zacznij od przygotowania kremu. Ricottę przetrzyj przez sitko do miski, dzięki temu będzie bardziej kremowa. Dodaj cukier i utrzyj mikserem, na koniec dodaj pastę z pistacji* i połącz mikserem.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki**.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Składniki na ciasto włóż do miski, zacznij mieszać łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i ugniataj dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
3.
Smażenie
Ciasto podziel na dwie części. Jedną część z powrotem owiń folią, aby nie wysychała, a drugą na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj bardzo cienko - do 2 mm grubości.
Za pomocą ostrej szklanki/filiżanki wykrawaj kółka. Delikatnie je porozciągaj i nawiń na rurki do cannoli, w taki sposób, aby ciasto na siebie nachodziło (warto jeden bok zwilżyć odrobiną zimnej wody, to ułatwia sklejanie).
W garnku rozgrzej olej do 180 stopni C. Wkładaj cannoli, maksymalnie po dwie sztuki. Smaż kilka - kilkanaście sekund, aż będą złote i rumiane. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Lekko przestygnięte cannoli delikatnie zsuń z rurki i nawijaj kolejne.
Oznacz jako zrobione
4.
Nadziewanie
Usmażone i przestygnięte rurki nadziewaj kremem, a końcówki ozdób posiekanymi pistacjami***.
Oznacz jako zrobione
Uwagi
*Możesz oczywiście pominąć pastę z pistacji, będzie to wtedy wersja bardziej tradycyjna, również pyszna.
**Jeśli do nadziewania używasz czegoś innego niż rękaw, np. szprycy, to przełóż krem do miski i przykryj folią spożywczą.
*Polecam nadziewać przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło od nadzienia.
Dodaj komentarz