Owsianka z karmelizowanymi bananami z miso

Obsypuję Was dziś złotem.

Ta owsianka to istne bogactwo smaku.
Na mięciutkiej, owsiankowej pierzynce wylegują się leniwie banany, skąpane w maśle, miodzie i miso. 

Kuszą, by do nich dołączyć, więc zapraszam do błogiego śniadaniowania.

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
120 g płatków owsianych górskich
100 ml mleka owsianego
porządna szczypta soli
Karmelizowane banany
2 banany
15 g masła
25 g miodu
1/2 łyżki jasnej pasty miso
szczypta mielonego kardamonu
Dodatkowo:
masło orzechowe, syrop klonowy, orzechy włoskie

Directions

1.
Owsianka:
Płatki zalej wodą. Odstaw na kilka minut, następnie dodaj sól i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. Gdy płatki wchłoną już prawie całą wodę, dodaj mleko, gotuj jeszcze chwilę, aż wchłoną cały płyn i powstanie aksamitna papka. Przełóż owsiankę do miseczki.
Mark as complete
2.
Karmelizowane banany
Na patelni rozpuść masło, poczekaj, aż lekko zbrązowieje i zacznie orzechowo pachnieć, dodaj miód, niech się rozpuści. Następnie dodaj pastę miso i kardamon, wymieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Wrzuć z powrotem na palnik, dodaj przekrojone wzdłuż banany i podgrzewaj z dwóch stron przez kilka chwil, aż banany zmiękną i oblepią się sosem. Owsiankę ozdób masłem orzechowym, bananami, orzechami włoskimi i syropem klonowym. Smacznego!
Mark as complete
Notes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *