Bardzo puszyste placuszki z borówkami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 szklanka mąki pszennej (ok. 150g) | |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia | |
szczypta soli | |
2 jajka, żółtko i białko oddzielnie | |
3/4 szklanki mleka (dowolne roślinne lub krowie), ok. 170 ml | |
garść borówek |
Wskazówki
1.
Przygotowanie
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce połącz mikserem pozostałe składniki (prócz borówek). Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wmieszaj łyżką, dodaj borówki, wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż będą rumiane (nie za długo, by nie były zbyt suche w środku).
Pyszne z kawałkiem masła i syropem klonowym!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz