Bardzo proste, bardzo pyszne drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 450g mąki pszennej | |
| 200ml mleka | |
| 60g miękkiego masła | |
| 2 jajka | |
| 70g cukru | |
| 20g świeżych drożdży | |
| Kruszonka: | |
| 50g masła | |
| 100g mąki pszennej | |
| 60g cukru |
Pozostałe składniki
| budyń (użyłam budyniu w proszku) + pozostałe składniki z instrukcji na opakowaniu | |
| kilka gałązek rabarbaru (na 10 bułeczek ok. 5 gałązek) | |
| płatki migdałów | |
| białko jajka do posmarowania bułeczek | |
| Lukier: | |
| 1 szklanka cukru pudru | |
| kilka łyżek wody (w zależności od tego, jaką lubimy konsystencję) | |
| opcjonalnie odrobina soku z cytryny lub pomarańczy |
Directions
1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, pozostałe 100 ml mleka, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Mark as complete
2.
Przygotowanie kruszonki
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
Mark as complete
3.
W międzyczasie
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rabarbar pokrój w kostkę.
Mark as complete
4.
Całość
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kulkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Uzupełnij je budyniem, następnie rabarbarem. Brzegi posmaruj białkiem jajka. Całość posyp płatkami migdałów i kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Mark as complete
5.
Lukier
Wodę podgrzej. Dodawaj do niej stopniowo cukier puder i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania pożądanej, jednolitej konsystencji. Możesz dodać także odrobinę soku z cytryny lub z pomarańczy.
Nieco przestygnięte bułeczki polej lukrem.
Mark as complete

Dodaj komentarz