Bardzo proste, bardzo pyszne drożdżówki z budyniem i rabarbarem

2 godziny 15 minut

medium

10 bułeczek

Bułeczki powstały spontanicznie, by mieć co wziąć do koszyka na popołudniowe wylegiwanie się w parku na trawie. 
Nie są więc wyszukane, ale jakże pyszne. Ostatni raz budyń z papierka gotowałam pewnie jakoś w czasach szkolnych, więc zapach waniliowego przysmaku w garnku wzbudził we mnie słodkie wspomnienia. I idealnie posłodził kwaśny rabarbar. Do tego chrupiące płatki migdałów, dużo kruszonki i lukier na zwieńczenie tej smakowitej piramidki. 

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
450g mąki pszennej
200ml mleka
60g miękkiego masła
2 jajka
70g cukru
20g świeżych drożdży
Kruszonka:
50g masła
100g mąki pszennej
60g cukru
Pozostałe składniki
budyń (użyłam budyniu w proszku) + pozostałe składniki z instrukcji na opakowaniu
kilka gałązek rabarbaru (na 10 bułeczek ok. 5 gałązek)
płatki migdałów
białko jajka do posmarowania bułeczek
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek wody (w zależności od tego, jaką lubimy konsystencję)
opcjonalnie odrobina soku z cytryny lub pomarańczy

Directions

1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, pozostałe 100 ml mleka, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Mark as complete
2.
Przygotowanie kruszonki
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
Mark as complete
3.
W międzyczasie
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rabarbar pokrój w kostkę.
Mark as complete
4.
Całość
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kulkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Uzupełnij je budyniem, następnie rabarbarem. Brzegi posmaruj białkiem jajka. Całość posyp płatkami migdałów i kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Mark as complete
5.
Lukier
Wodę podgrzej. Dodawaj do niej stopniowo cukier puder i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania pożądanej, jednolitej konsystencji. Możesz dodać także odrobinę soku z cytryny lub z pomarańczy. Nieco przestygnięte bułeczki polej lukrem.
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *