Bardzo puszyste placuszki z borówkami

Placuszki z borówkową niespodzianką, mięciutkie i puszyste, jak chmurki, w sam raz na miękkie lądowanie, by dobrze rozpocząć nowy tydzień.
Niewiele im trzeba do ozdoby i smaku, polecam z odrobiną masła i hojnie z syropem klonowym. Albo co tylko wyśnicie!

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
1 szklanka mąki pszennej (ok. 150g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka, żółtko i białko oddzielnie
3/4 szklanki mleka (dowolne roślinne lub krowie), ok. 170 ml
garść borówek

Directions

1.
Przygotowanie
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce połącz mikserem pozostałe składniki (prócz borówek). Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wmieszaj łyżką, dodaj borówki, wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż będą rumiane (nie za długo, by nie były zbyt suche w środku). Pyszne z kawałkiem masła i syropem klonowym!
Mark as complete
Notes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *