Ciasteczka owsiane z borówkami i polewą z serka
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
115g mąki pszennej | |
115g miękkiego masła | |
1 jajko | |
165g płatków owsianych | |
półłyżeczki proszku do pieczenia | |
1łyżeczka cukru wanilinowego | |
125g cukru trzcinowego | |
1/4łyżeczki soli | |
100g białej czekolady | |
kilka borówek |
Krem
110g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój Smak | |
1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
45g cukru pudru | |
3-4łyżki mleka |
Directions
1.
Masło zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj pozostałe składniki, prócz czekolady i borówek, dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, na koniec dorzuć borówki i bardzo delikatnie je wmieszaj (możesz ewentualnie dodawać po ok. 2 borówki dopiero w trakcie lepienia ciasteczek).
Mark as complete
2.
Przełóż miskę z ciasteczkową masą do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ze schłodzonej masy odrywaj nieduże kawałki i formuj rękoma kule, lekko je spłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piecz ok. 13 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: serek, ekstrakt i cukier wymieszaj łyżką, dodaj 3 łyżki mleka, wymieszaj, gdyby krem był zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę mleka. Wystudzone ciastka ozdób kleksami z serowego kremu.
Mark as complete
Dodaj komentarz