Ciasteczka z kajmakiem i precelkami
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 280g mąki pszennej | |
| 150g zimnego masła | |
| 180g cukru trzcinowego | |
| 1 jajko | |
| 1 żółtko jajka | |
| 1/2łyżeczki proszku do pieczenia | |
| 1/2łyżeczki sody | |
| szczypta soli | |
| 1szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady | |
| 8łyżek kajmaku z puszki | |
| kilka precelków | |
| 1łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Directions
1.
W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek i sodę. Masło pokrój w kostkę, przełóż do dużej miski i ubijaj chwilę mikserem. Dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie kremowa masa. Dodaj jako, żółtko, ekstrakt i dalej miksuj .
Mark as complete
2.
Przełóż masę do suchych składników, wymieszaj łyżką. Dodaj groszki czekoladowe lub połamaną czekoladę i dokładnie wmieszaj w masę.
Mark as complete
3.
Z ciasta uformuj 8-9 ciastek i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym z ciastek zrób wgłębienie, do środka nałóż łyżkę kajmaku i zalep. Ciastka lekko spłaszcz i w każde wciśnij po dwa/trzy precelki. PIecz w 170 stopniach C przez ok 10 minut, aż brzegi będą się rumienić Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
Mark as complete

Dodaj komentarz