Drożdżowe ślimaki z Nutellą

2 godziny

średnie

ok. 12 bułeczek

Wcześniejsza pobudka niż zwykle, po to by upiec coś pysznego na śniadanie i sprawić przyjemność bliskiej osobie, to moim zdaniem oczywisty i piękny wyraz miłości. 
A jeśli do tej przyjemności dokłada się czekoladę, to tym miłośniej. 
Dlatego z okazji zbliżających się Walentynek dzielę się z Wami przepisem na takie właśnie okazanie miłości, w postaci drożdżowych bułeczek z nutellowym nadzieniem. Tak pyszne i przyjemne w przygotowaniu, że miłosne pieczenie ma się ochotę uprawiać znacznie częściej niż tylko od Święta. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
570 g mąki pszennej
65 g cukru
12 g suszonych drożdży
1 jajko
265 ml mleka
110 g miękkiego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 175 g Nutelli
Syrop cukrowy:
50 g cukru
50 g wody

Wskazówki

1.
Przygotowanie cista
Mleko lekko podgrzej w garnku (ma być jedynie letnie) dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj rozczyn z mleka i drożdży, zamieszaj łyżką. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto, gdy jajko połączy się z resztą, dodaj masło pokrojone na kawałki. Zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie przywierało do blatu. W razie potrzeby na początku zagniatania podsypuj mąką. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Zwijanie bułeczek
Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Rozsmaruj równomiernie nutellę. Złap za jeden bok prostokąta i złóż ciasto do połowy, następnie złap za drugi (przeciwległy) bok i pokryj nim całość. Rozwałkuj delikatnie ciasto. Pokrój je wzdłuż w paseczki (polecam użyć noża do pizzy). Każdy pasek zwiń w ślimaka, końcówkę podwiń pod spód.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ścierką i zostaw na 40 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Bułeczki piecz ok 12-15 minut, do zrumienienia. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj do całkowitego roztopienia cukru. Od razu po upieczeniu bułeczek posmaruj je syropem cukrowym. Wystudzone bułeczki można udekorować cukrem pudrem.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *