Drożdżowe ślimaki z Nutellą
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
570 g mąki pszennej | |
65 g cukru | |
12 g suszonych drożdży | |
1 jajko | |
265 ml mleka | |
110 g miękkiego masła | |
szczypta soli |
Dodatkowo:
ok. 175 g Nutelli | |
Syrop cukrowy: | |
50 g cukru | |
50 g wody |
Wskazówki
1.
Przygotowanie cista
Mleko lekko podgrzej w garnku (ma być jedynie letnie) dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj rozczyn z mleka i drożdży, zamieszaj łyżką. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto, gdy jajko połączy się z resztą, dodaj masło pokrojone na kawałki. Zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie przywierało do blatu. W razie potrzeby na początku zagniatania podsypuj mąką. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Zwijanie bułeczek
Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Rozsmaruj równomiernie nutellę.
Złap za jeden bok prostokąta i złóż ciasto do połowy, następnie złap za drugi (przeciwległy) bok i pokryj nim całość. Rozwałkuj delikatnie ciasto. Pokrój je wzdłuż w paseczki (polecam użyć noża do pizzy). Każdy pasek zwiń w ślimaka, końcówkę podwiń pod spód.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ścierką i zostaw na 40 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Bułeczki piecz ok 12-15 minut, do zrumienienia. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj do całkowitego roztopienia cukru. Od razu po upieczeniu bułeczek posmaruj je syropem cukrowym. Wystudzone bułeczki można udekorować cukrem pudrem.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz