Drożdżówki ze śliwkami

2 godziny 15 minut

medium

ok. 10 bułeczek

Przypomniało mi się o śliwkach czekających w zamrożeniu na swój moment. Śliwkach, które pamiętają zeszłoroczne, podlaskie, późne lato. W końcu znalazłam dla nich miejsce w drożdżowych bułeczkach z kruszonką.
Pierwszy kęs połączony z zapachem drożdżowego ciasta uderzył we mnie wspomnieniem popołudni spędzonych u babci i czegoś beztroskiego, dawnego.

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
450g mąki pszennej
200ml mleka
60g miękkiego masła
2 jajka
70g cukru
20g świeżych drożdzy
500g śliwek (mrożonych lub świeżych)
2łyżeczki cynamonu
odrobina cukru
Kruszonka
50g masła
100g mąki pszennej
60g cukru

Directions

1.
Przygotowanie ciasta
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto.
Mark as complete
2.
Przygotowanie ciasta
Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone w kostkę masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie, jeśli będzie trochę kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, w tym czasie powinno podwoić objętość.
Mark as complete
3.
Kruszonka
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę, cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki
Mark as complete
4.
Formowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj bułeczkę, odstaw na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Śliwki przekrój na pół, wymieszaj je z cynamonem i odrobiną cukru.
Mark as complete
5.
Pieczenie
W każdej bułeczce zrób wgłębienie za pomocą spodu szklanki. Do środka nałóż owoce i hojnie obsyp kruszonką. Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia. Gotowe można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *