Gofry dyniowe
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 200 ml mleka | |
| 190 g puree z dyni | |
| 35 g rozpuszczonego masła | |
| 200 g mąki pszennej | |
| 1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
| 1 łyżeczka sody | |
| szczypta soli | |
| 1 łyżeczka cynamonu | |
| szczypta imbiru | |
| szczypta gałki muszkatołowej | |
| 2 jajka | |
| 1 łyżka cukru trzcinowego |
Prażone jabłka
| 2 jabłka | |
| 1 łyżka masła | |
| 1 łyżeczka miodu | |
| 1/2 łyżeczki cynamonu | |
| kilka orzechów pekan | |
| Dodatkowo: | |
| jogurt grecki | |
| syrop klonowy |
Directions
1.
Przygotuj jabłka
Jabłka pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło wraz z miodem. Dorzuć jabłka i cynamon. Praż kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie zmiękną, pod koniec dodaj orzechy pekan.
Mark as complete
2.
Przygotuj gofry
Mleko, jajka, rozpuszczone masło i puree z dyni połącz mikserem. Dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier i krótko wymieszaj mikserem. Przed pierwszym smażeniem gofrownicę lekko natłuść olejem i rozgrzej. Gofry piecz ok. 3 minuty, w zależności od mocy Twojej gofrownicy. Podawaj z jabłkami i kleksem jogurtu greckiego, całość polecam polać syropem klonowym.
Mark as complete

Dodaj komentarz