Gofry dyniowe
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
200 ml mleka | |
190 g puree z dyni | |
35 g rozpuszczonego masła | |
200 g mąki pszennej | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
1 łyżeczka sody | |
szczypta soli | |
1 łyżeczka cynamonu | |
szczypta imbiru | |
szczypta gałki muszkatołowej | |
2 jajka | |
1 łyżka cukru trzcinowego |
Prażone jabłka
2 jabłka | |
1 łyżka masła | |
1 łyżeczka miodu | |
1/2 łyżeczki cynamonu | |
kilka orzechów pekan | |
Dodatkowo: | |
jogurt grecki | |
syrop klonowy |
Wskazówki
1.
Przygotuj jabłka
Jabłka pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło wraz z miodem. Dorzuć jabłka i cynamon. Praż kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie zmiękną, pod koniec dodaj orzechy pekan.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotuj gofry
Mleko, jajka, rozpuszczone masło i puree z dyni połącz mikserem. Dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier i krótko wymieszaj mikserem. Przed pierwszym smażeniem gofrownicę lekko natłuść olejem i rozgrzej. Gofry piecz ok. 3 minuty, w zależności od mocy Twojej gofrownicy. Podawaj z jabłkami i kleksem jogurtu greckiego, całość polecam polać syropem klonowym.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz