Gofry – przepis podstawowy
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
250g mąki pszennej | |
40g cukru | |
3 jajka | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
1,5łyżeczki proszku do pieczenia | |
80ml oleju roślinnego | |
320ml mleka |
Wskazówki
1.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka połącz z cukrem za pomocą miksera. Stopniowo zacznij dodawać olej i mleko cały czas miksując. Na koniec wmieszaj ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Dodaj ubite buałka i delikatnie wmieszaj je łyżką. Gofrownicę posmaruj odrobiną oleju przed pierwszym smażeniem, gofry smaż kilka minut, aż będą rumiane (u mnie ok. 3-4 minuty)
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz