Mazurek pomarańczowy z bezą
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
140g zimnego masła | |
250g mąki pszennej krupczatki | |
100g mielonych migdałów | |
30ml śmietany 18% | |
2 żółtka | |
40g cukru pudru | |
konfitura z pomarańczy | |
płatki migdałów |
Beza
2 białka | |
100g drobnego cukru | |
1łyżeczka mąki ziemniaczanej |
Wskazówki
1.
Wymieszaj mąkę z cukrem i mielonymi migdałami, dodaj żółtka, masło
i śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto, utwórz kulkę, owiń w folię spożywczą
i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż do natłuszczonej formy na mazurka, wylepiając spód i ranty formy. Ponakłuwaj widelcem i włóż z powrotem do lodówki na kilka minut. Spód podpiecz w piekarniku ok. 20 minut, aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zmniejsz temperaturę do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
3.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną, ubijaj chwilę do uzyskania błyszczącej, zwartej masy. Na podpieczony spód rozłóż konfiturę, na nią wyłóż bezę, piecz ok. 25 minut, do zrumienienia bezy. Płatki migdałów upraż na patelni i posyp nimi upieczonego mazurka.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz