Mini tarty z orzechami w karmelu i czekoladą

1 godzina

średnie

4-5 mini tart

Każde piętro piramidy zaspokaja inne potrzeby. Spód, poza oczywistą funkcją stanowienia podpory dla kolejnych pięter odpowiada za przyjemności, jakie daje kruche, maślane ciasto, a do tego równoważy słodycz słonym. Kolejne piętro przeznaczone jest dla orzechów w lekko płynnym karmelu. Ten element piramidy stanowi meritum całej układanki, warstwę najbardziej złożoną, skupiającą się na zaspokojeniu łaknących chrupania zębów i słodyczy ukrytej w ciągnącym karmelu. Ostatnie piętro zajmuje czekolada, składnik rozkoszy, nadaje delikatności i łagodzi poprzedzającą ją twardość.
Jak to w piramidzie, warstwy są nieodłączne i zależne od siebie. Dopiero po zbudowaniu całości zaspokajamy największą z potrzeb – potrzebę spełnienia i pełni satysfakcji. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
25g orzechów laskowych
180g mąki pszennej
1łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
150g solonego masła
Karmelowe nadzienie + ganasz czekoladowy
45g cukru trzcinowego
100g solonego masła
2łyżki płynnego miodu
2łyżki kremówki
75g orzechów laskowych
200g mlecznej czekolady, najlepiej ok. 55% zawartości kakao
240ml kremówki

Wskazówki

1.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Wszystkie orzechy (100 g) wyłóż na blaszkę i piecz przez około 8 minut. Gdy wystygną rozetrzyj je ręcznikiem papierowym, by pozbyć się skórki.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotuj spód. 25 g orzechów połącz z mąką, cukrem, solą i zmiel w malakserze. Przełóż do miski. Rozpuść w garnku masło i dodaj je do mieszanki. Wymieszaj całość łyżką, aż powstanie zwarta masa. Wylep ciastem foremki, ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 15 minut. Następnie pozostaw do wystygnięcia, a w tym czasie zrób karmelowe nadzienie.
Oznacz jako zrobione
3.
Połącz w garnku masło, cukier, miód i kremówkę. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze minutę na niewielkim ogniu. Następnie dodaj posiekane z grubsza orzechy, dokładnie zamieszaj. Rozdziel masę pomiędzy tarty i piecz przez ok 18-20 minut w 175 stopniach. Nadzienie powinno zbrązowieć i bulgotać. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione
4.
Przygotuj ganasz. Posiekaj czekoladę, przełóż ją do miski. W garnku podgrzej kremówkę (ma być bardzo ciepła, ale nie może się zagotować) i zalej nią czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka i aksamitna masa. Rozprowadź na tartach i pozostaw do wystygnięcia, następnie przełóż tarty do lodówki i pozostaw je na ok. 2 godziny, by czekolada stężała.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *