Najlepsze bułeczki cynamonowe (lub kardamonowe)

Marzec póki co nie chce nas ogrzać, więc trzeba o ciepło zadbać samemu.
A świeżutkie, wyjęte prosto z pieca, pachnące cynamonem lub kardamonem bułeczki to sprawdzona metoda na rozgrzanie ciała i poprawę humoru, gdy słońce zawodzi.
Przepis pochodzi z książki Petrusa Jakobssona, założyciela piekarni Bageri Petrus w Sztokholmie, która niestety obecnie jest już zamknięta.
Nie korzystam już raczej z innych przepisów, ten spełnia moje wszystkie oczekiwania odnośnie idealnych bułeczek z cynamonem lub kardamonem.

*Jeśli chodzi o zwijanie bułeczek są różne techniki, ja ostatnio odkryłam tę, którą podlinkowałam z panem. Wychodzą zgrabne i piękne, ale nie wkładam ich do foremki na muffiny, a na blaszkę do pieczenia, by miały możliwość swobodnego rośnięcia, bez ryzyka zakalca. 
A jeśli wolisz bardziej tradycyjne zwijanie to zostawiam również filmik z panią, która pokazuje, jak to zrobić. 

*źródło przepisu: 'Bageriet’, Petrus Jakobsson, lorentyna.com

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
125g mąki orkiszowej
450 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
100 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
250 ml letniej wody
100g miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki kardamonu
Nadzienie:
200 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
75 g cukru brązowego/trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
Syrop cukrowy:
50 ml wody
sok z połowy cytryny
50 g drobnego cukru
Dodatkowo (opcjonalnie):
płatki migdałów/cukier perlisty

Directions

1.
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj wodę z drożdżami i odstaw na ok. 5 minut. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, cukier puder, pół rozbełtanego jajka, sól i kardamon. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie, ok. 4 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej wyrabiaj ciasto, zajmie to kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż na podsypany mąką blat, uformuj z niego prostokąt, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
Mark as complete
2.
Przygotowanie nadzienia
W misce za pomocą miksera połącz masło z cukrem pudrem. W oddzielnej misce połącz cukier brązowy/trzcinowy z cynamonem/kardamonem.
Mark as complete
3.
Wracamy do ciasta
Schłodzone ciasto rozwałkuj na hojnie podsypanym mąką blacie. Rozwałkuj je tak, by powstał prostokąt. Rozsmaruj na nim równomiernie masło z cukrem pudrem, a następnie rozsyp cukier z cynamonem/kardamonem. Złap za górny bok ciasta i nałóż na połowę. Następnie złap za przeciwny bok i nałóż na całość. Delikatnie rozwałkuj. *Dokładny proces składania możesz podejrzeć na filmiku wyżej.
Mark as complete
4.
Syrop cukrowy
Do garnka wsyp cukier, dodaj wodę i sok z cytryny. Od zagotowania gotuj ok. 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.
Mark as complete
5.
Zwijanie bułeczek
PIekarnik nagrzej do 240 stopni C. Ciasto pokrój na paski, najlepiej nożem do pizzy. Z pasków uformuj bułeczki (podejrzyj na filmiku). Poukładaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je połową rozbełtanego jajka. Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 220 stopni C. Piecz 8-10 minut, aż będą rumiane. Upieczone od razu posmaruj syropem cukrowym i jeśli masz ochotę posyp płatkami migdałów lub cukrem perlistym. *Użycie syropu cukrowego nie jest konieczne
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *