Najlepsze bułeczki cynamonowe (lub kardamonowe)
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
125g mąki orkiszowej | |
450 g mąki pszennej | |
15 g świeżych drożdży | |
100 g cukru pudru | |
1 jajko | |
1/2 łyżeczki soli | |
250 ml letniej wody | |
100g miękkiego masła | |
2 płaskie łyżeczki kardamonu |
Nadzienie:
200 g miękkiego masła | |
75 g cukru pudru | |
75 g cukru brązowego/trzcinowego | |
2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu | |
Syrop cukrowy: | |
50 ml wody | |
sok z połowy cytryny | |
50 g drobnego cukru | |
Dodatkowo (opcjonalnie): | |
płatki migdałów/cukier perlisty |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj wodę z drożdżami i odstaw na ok. 5 minut. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, cukier puder, pół rozbełtanego jajka, sól i kardamon. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie, ok. 4 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Następnie dodaj miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej wyrabiaj ciasto, zajmie to kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przełóż na podsypany mąką blat, uformuj z niego prostokąt, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
Mark as complete
2.
Przygotowanie nadzienia
W misce za pomocą miksera połącz masło z cukrem pudrem. W oddzielnej misce połącz cukier brązowy/trzcinowy z cynamonem/kardamonem.
Mark as complete
3.
Wracamy do ciasta
Schłodzone ciasto rozwałkuj na hojnie podsypanym mąką blacie. Rozwałkuj je tak, by powstał prostokąt. Rozsmaruj na nim równomiernie masło z cukrem pudrem, a następnie rozsyp cukier z cynamonem/kardamonem. Złap za górny bok ciasta i nałóż na połowę. Następnie złap za przeciwny bok i nałóż na całość. Delikatnie rozwałkuj.
*Dokładny proces składania możesz podejrzeć na filmiku wyżej.
Mark as complete
4.
Syrop cukrowy
Do garnka wsyp cukier, dodaj wodę i sok z cytryny. Od zagotowania gotuj ok. 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.
Mark as complete
5.
Zwijanie bułeczek
PIekarnik nagrzej do 240 stopni C.
Ciasto pokrój na paski, najlepiej nożem do pizzy. Z pasków uformuj bułeczki (podejrzyj na filmiku).
Poukładaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj je połową rozbełtanego jajka. Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 220 stopni C. Piecz 8-10 minut, aż będą rumiane. Upieczone od razu posmaruj syropem cukrowym i jeśli masz ochotę posyp płatkami migdałów lub cukrem perlistym.
*Użycie syropu cukrowego nie jest konieczne
Mark as complete
Dodaj komentarz