Włoskie cannoli pyszne na zabój
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 2 łyżki cukru pudru | |
| 2 żółtka | |
| 50g roztopionego masła | |
| 60ml białego, wytrawnego wina | |
| 250g mąki |
Składniki na nadzienie
| 250g serka ricotta | |
| 100 ml kremówki 30% | |
| 90g cukru pudru | |
| sok z 1 limonki | |
| pistacje do dekoracji |
Directions
1.
Składniki na ciasto połącz w misce, zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Nakładaj je na metalowe foremki do cannoli, nakładając na siebie końce i dociskając je, aby się nie rozkleiły podczas smażenia. Brzegi posmaruj białkiem jajka. Smaż w garnku z olejem rozgrzanym do ok. 175 stopni Celsjusza.
Mark as complete
2.
Aby przygotować nadzienie ubij śmietankę na sztywno. W oddzielnej misce połącz ricottę, cukier puder, sok i skórkę z limonki. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij ciastka i udekoruj pistacjami. Cannoli najlepiej jest wypełniać przed samym podaniem. Dodatkowo można udekorować cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Mark as complete

Dodaj komentarz