Tarta wiśniowa jak z Twin Peaks
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
3szklanki mąki | |
2łyżeczki proszku do pieczenia | |
1⁄2 łyżeczki soli | |
2 jajka | |
200g masła |
Na nadzienie
850g wydrylowanych wiśni | |
110g cukru | |
3łyżki mąki ziemniaczanej | |
1 łyżka soku z cytryny | |
3łyżki wody |
Wskazówki
1.
Wydrylowane wiśnie przełóż do garnka. Cukier wymieszaj z mąką i dodaj do wiśni, dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, po chwili dodaj sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 5 minut często mieszając, aż wiśnie zaczną się rozpadać, a całość nieco zgęstnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło i nieco stwardniało. Następnie 3/4 ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem i obsyp odrobiną buki tartej, wyłóż wiśnie na spód Resztę ciasta rozwałkuj i powycinaj cienkie paski, które następnie ułóż na wiśniowym nadzieniu, dociskając do brzegów. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz