Tarta wiśniowa jak z Twin Peaks

45 minut

proste

4 osoby

Za każdym razem, oglądając Twin Peaks mam ochotę na zestaw agenta Cooper’a. Soczyste wiśnie, które wypływają po nadszarpnięciu łyżeczką maślanej i plecionej kołderki, a do tego mocna, czarna kawa. Tak proste połączenia są aż wzruszające, bo niezmiennie zadowalają i otulają ciepłem rodzinnego domu, przynajmniej tego z amerykańskich filmów, gdzie na słowo 'pie’ cieknie ślinka.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
3szklanki mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
1⁄2 łyżeczki soli
2 jajka
200g masła
Na nadzienie
850g wydrylowanych wiśni
110g cukru
3łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
3łyżki wody

Wskazówki

1.
Wydrylowane wiśnie przełóż do garnka. Cukier wymieszaj z mąką i dodaj do wiśni, dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, po chwili dodaj sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 5 minut często mieszając, aż wiśnie zaczną się rozpadać, a całość nieco zgęstnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło i nieco stwardniało. Następnie 3/4 ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem i obsyp odrobiną buki tartej, wyłóż wiśnie na spód Resztę ciasta rozwałkuj i powycinaj cienkie paski, które następnie ułóż na wiśniowym nadzieniu, dociskając do brzegów. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *