Burgery z kotletem z buraka i chutney z cebuli i jabłka
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
100g nieugotowanej kaszy jaglanej | |
2 duże upieczone lub ugotowane buraki | |
1 mała cebula | |
1 ząbek czosnku | |
1/2łyżeczki nasion kopru włoskiego | |
1 jajko | |
sól, pieprz | |
olej rzepakowy | |
2łyżeczki tartego chrzanu | |
4łyżki jogurtu naturalnego | |
szczypta soli |
Chutney z cebuli i jabłka
1 jabłko | |
1 cebula | |
3łyżki czerwonego octu winnego | |
2łyżki miodu | |
olej rzepakowy |
Wskazówki
1.
Przygotowanie kotletów
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Buraki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój i podsmaż chwilę na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziarna kopru ugnieć w moździerzu. Wszystkie składniki połącz, dodaj jajko, sól i pieprz. Rękoma formuj płaskie kotlety i smaż je na niewielkiej ilości oleju, możesz je również upiec w piekarniku.
Składniki na sos wymieszaj w misce (chrzan, jogurt i sól).
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie chutney
Aby przygotować chutney, pokrój cebulę w piórka, a jabłka pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę na oleju, po chwili dodaj jabłka, ocet, miód i gotuj przez ok. 20 minut, aż konsystencja będzie lekko przypominać dżem. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, jeśli będzie się przypalać, dodaj odrobinę wody.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość
A teraz najprzyjemniejsze, układanie wszystkiego po kolei na bułce. Na spodzie bułki rozsmaruj sos chrzanowy, ułóż buraczanego kotleta, roszponkę, chutney, pokrojone ogórki i gotowe.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz