Burgery z kotletem z buraka i chutney z cebuli i jabłka
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 100g nieugotowanej kaszy jaglanej | |
| 2 duże upieczone lub ugotowane buraki | |
| 1 mała cebula | |
| 1 ząbek czosnku | |
| 1/2łyżeczki nasion kopru włoskiego | |
| 1 jajko | |
| sól, pieprz | |
| olej rzepakowy | |
| 2łyżeczki tartego chrzanu | |
| 4łyżki jogurtu naturalnego | |
| szczypta soli |
Chutney z cebuli i jabłka
| 1 jabłko | |
| 1 cebula | |
| 3łyżki czerwonego octu winnego | |
| 2łyżki miodu | |
| olej rzepakowy |
Directions
1.
Przygotowanie kotletów
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Buraki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój i podsmaż chwilę na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziarna kopru ugnieć w moździerzu. Wszystkie składniki połącz, dodaj jajko, sól i pieprz. Rękoma formuj płaskie kotlety i smaż je na niewielkiej ilości oleju, możesz je również upiec w piekarniku.
Składniki na sos wymieszaj w misce (chrzan, jogurt i sól).
Mark as complete
2.
Przygotowanie chutney
Aby przygotować chutney, pokrój cebulę w piórka, a jabłka pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę na oleju, po chwili dodaj jabłka, ocet, miód i gotuj przez ok. 20 minut, aż konsystencja będzie lekko przypominać dżem. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, jeśli będzie się przypalać, dodaj odrobinę wody.
Mark as complete
3.
Całość
A teraz najprzyjemniejsze, układanie wszystkiego po kolei na bułce. Na spodzie bułki rozsmaruj sos chrzanowy, ułóż buraczanego kotleta, roszponkę, chutney, pokrojone ogórki i gotowe.
Mark as complete

Dodaj komentarz