Pieczona polenta z pieczarkami
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 120g szklanki kaszki kukurydzianej | |
| 1/2szklanki wody | |
| 1/2szklanki wywaru warzywnego | |
| 1szklanka mleka | |
| 1łyżeczka cukru | |
| szczypta soli | |
| 2łyżki oliwy z oliwek | |
| 2łyżki startego twardego sera, na przykład parmezanu lub płatków drożdżowych | |
| dowolne pesto (np. bazyliowe) | |
| świeża pietruszka |
Warzywa
| 1 por, tylko biała część | |
| 1 cebula | |
| kilka pieczarek | |
| oliwa z oliwek | |
| 1łyżka masła | |
| 2 gałązki rozmarynu | |
| sól, pieprz |
Directions
1.
Przygotowanie polenty
Do garnka wlej mleko, wodę i bulion, zagotuj z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Następnie stopniowo dodawaj kaszkę, cały czas mieszając. Gotuj do momentu, aż powstanie masa przypominająca budyń, zajmie to ok. 7-10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki oliwy i ser lub płatki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozprowadź za pomocą łyżki i wyrównaj, tak by powstał dość płaski prostokąt. Pozostaw na kilka minut, aby masa lekko stwardniała i dała się łatwo pokroić.
Mark as complete
2.
Pieczenie polenty
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Za pomocą szklanki wycinaj kręgi w polencie i układaj na oddzielnej blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż krążki się zarumienią.
Mark as complete
3.
Przygotowanie warzyw
W tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w piórka, pora w krążki i podsmaż razem na oliwie z oliwek, aż warzywa się lekko zarumienią i zmiękną. Przełóż do miski. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pocięty rozmaryn i pokrojone w paski pieczarki. Smaż je ok. 6 minut.
Mark as complete
4.
Całość
Upieczone krążki ułóż na talerzu, rozsmaruj na nich pesto, ułóż mieszankę pora i cebuli, następnie pieczarki, a całość posyp posiekaną pietruszką i serem/płatkami drożdżowymi.
Mark as complete

Dodaj komentarz