Chlebek cynamonowy

2 godziny 10 minut

proste

1 keksówka

To dopiero pierwsze chłody, a ten już przejął rządy w kuchni. Chce zaznaczyć swoją obecność w porannej owsiance, zabarwić na brązowo prażone jabłka i gruszki, udekorować mleczną piankę na kawie, lecz największy popis daje, gdy bez ograniczeń do ostrożnych szturchnięć torebką, pozwoli mu się swobodnie z niej wysypać. Byleby tylko trafił w odpowiednie miejsce, na przykład do mieszanki z cukrem i stał się nadzieniem w bułeczkach lub wprost do drożdżowego ciasta, z którego powstanie chleb w sam raz na słodkie śniadanie. W wypiekach może się wyszaleć i w pełni wykazać smakiem i aromatem. Choć dla cynamonu to istny figloraj, swej sezonowej pobudliwości nie powstrzyma. Cynamonowe wypieki zaostrzą na niego apetyt i dalej będzie dokładał się do owsianek, śliwek, gruszek, jabłek, kawek i herbatek.




Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
375g mąki pszennej
165ml mleka (lekko podgrzanego, może być wegańskie)
112g masła w temp. pokojowej
55g cukru trzcinowego
10g suszonych drożdży
szczypta soli
Nadzienie
80g masła
80g cukru trzcinowego
2łyżki cynamonu

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj jako, mleko, zacznij wyrabiać ciasto, po chwili zacznij stopniowo dodawać masło. Ugniataj ok. 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub ścierką i odstaw na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie nadzienia
W międzyczasie w garnku rozpuść masło na nadzienie, podgrzewaj na małym ogniu kilka minut, aż lekko zbrązowieje. W misce wymieszaj cukier z cynamonem, dodaj roztopione masło, wymieszaj.
Oznacz jako zrobione
3.
Składanie ciasta
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż równomiernie nadzienie, a następnie zwiń ciasto zaczynając od dłuższego boku. Przekrój powstałą roladę wzdłuż na pół. Powstałe obie części zapleć na zmianę, podobnie, jak przy robieniu chałki. Ostrożnie przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, będzie ono za długie na foremkę, przy przekładaniu należy je delikatnie ścisnąć do końców, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Chlebek piecz przez ok. 40 minut, jeśli wierzch zacznie zbyt szybko brązowieć zmniejsz temp. do 150 stopni.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *