Chlebek cynamonowy
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
375g mąki pszennej | |
165ml mleka (lekko podgrzanego, może być wegańskie) | |
112g masła w temp. pokojowej | |
55g cukru trzcinowego | |
10g suszonych drożdży | |
szczypta soli |
Nadzienie
80g masła | |
80g cukru trzcinowego | |
2łyżki cynamonu |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj jako, mleko, zacznij wyrabiać ciasto, po chwili zacznij stopniowo dodawać masło. Ugniataj ok. 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub ścierką i odstaw na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie nadzienia
W międzyczasie w garnku rozpuść masło na nadzienie, podgrzewaj na małym ogniu kilka minut, aż lekko zbrązowieje. W misce wymieszaj cukier z cynamonem, dodaj roztopione masło, wymieszaj.
Oznacz jako zrobione
3.
Składanie ciasta
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż równomiernie nadzienie, a następnie zwiń ciasto zaczynając od dłuższego boku. Przekrój powstałą roladę wzdłuż na pół. Powstałe obie części zapleć na zmianę, podobnie, jak przy robieniu chałki. Ostrożnie przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, będzie ono za długie na foremkę, przy przekładaniu należy je delikatnie ścisnąć do końców, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Chlebek piecz przez ok. 40 minut, jeśli wierzch zacznie zbyt szybko brązowieć zmniejsz temp. do 150 stopni.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz